Hydra Trails

Πεζοπορία στο αδάμαστο και φιλόξενο νησί

Ύδρα

Η Ύδρα είναι το μοναδικό νησί της Ελλάδας όπου δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα! Αποτελεί ένα πεζοπορικό παράδεισο, καθώς όλες οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια, σε παλιά μονοπάτια! Μέσω του σηματοδοτημένου δικτύου μονοπατιών, θα ανακαλύψετε όλες τις κρυφές ομορφιές του νησιού: τα μοναστήρια, τα δάση, την ιδιαίτερη γεωλογία, τους αγροτικούς οικισμούς και την άπλετη, μαγευτική θέα.

Το επίσημο δίκτυο μονοπατιών της Ύδρας “Hydra Trails” είναι ένα έργο του Δήμου Ύδρας.

Χρήσιμες Πληροφορίες

  • Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια, που δεν υπερβαίνουν τη μιάμιση ώρα, με flying doplhin και flying cat από και προς το λιμάνι του Πειραιά. Τα ίδια δρομολόγια τη συνδέουν και με τα άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού και τις Σπέτσες.
  • Η Ύδρα συνδέεται με την Ερμιόνη αλλά και το Μετόχι ακτοπλοϊκώς, με δρομολόγια που δεν υπερβαίνουν την μισή ώρα.
  • Η Ύδρα δεν διαθέτει μετακινήσεις με τροχοφόρα, τα οποία απαγορεύονται. Με λίγα λόγια, για να μετακινηθείτε θα περπατήσετε!
  • Οι μεταφορές στο νησί εκτελούνται κυρίως με ζώα αλλά και με θαλάσσια ταξί, τα οποία μπορούν να σας μεταφέρουν σε διάφορα μέρη δια θαλάσσης, όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Δημαρχείο: (+30) 22983 20200 / (+30) 22980 52210 / (+30) 22980 53003
Νοσοκομείο: (+30) 22980-53150
Φαρμακεία: (+30) 22980-52059 / 22980-53260
Αστυνομία: (+30) 22980-52205, Αριθμός εκτάκτου ανάγκης: 100
Πυροσβεστική, Αριθμός εκτάκτου ανάγκης: 199
Λιμεναρχείο: (+30) 22980-52279
Ευρωπαϊκός Αριθμός Εκτάκτου Ανάγκης: 112 (για όλες τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης)

Στην Ύδρα μπορείτε να περπατήσετε όλο το χρόνο. Η άνοιξη και το φθινόπωρο θεωρούνται ως οι καλύτερες εποχές χάρη στις ήπιες θερμοκρασίες και την πολύχρωμη φύση. Η πεζοπορία είναι επίσης εφικτή το χειμώνα, αν και η πιθανότητα βροχής είναι μεγαλύτερη. Το χειμώνα ο αέρας μπορεί να φυσάει δυνατά και να είναι παγωμένος, όμως οι κακοκαιρία σπάνια κρατάει πάνω από μία μέρα. Το καλοκαίρι (Ιούλιος, Αύγουστος) κάνει πολλή ζέστη για περπάτημα. Παρόλα αυτά, εάν το επιχειρήσετε, αποφύγετε τις ώρες μεταξύ 12 και 4μμ.

Μπότες πεζοπορίας, καπέλο, αντηλιακό, μακρύ παντελόνι και μπατόν θεωρούνται απαραίτητα. Το χειμώνα αντιανεμικό μπουφάν, αδιάβροχο και ισοθερμικά ρούχα. Προτείνουμε επίσης να μην περπατάτε ποτέ μόνοι και να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα σετ πρώτων βοηθειών. Ένας φακός και ένα καλά φορτισμένο κινητό τηλέφωνο θα σας φανούν χρήσιμα σε δύσκολες καταστάσεις, όμως λάβετε υπόψη, ότι δεν υπάρχει λήψη σήματος κινητής τηλεφωνίας παντού στο νησί.

  • Πάρτε μόνο αναμνήσεις, αφήστε μόνο αποτυπώματα. Καθώς τα μυρμήγκια και τα μέλη του ζωικού βασιλείου δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει τον τρόπο να διασπούν το πλαστικό, σας παρακαλούμε να μην αφήνετε σκουπίδια στα μονοπάτια ή γύρω από αυτά. Στους οικισμούς υπάρχουν κάδοι!
  • Εάν κρυώνετε μην ανάψετε φωτιά! Εκτός του ότι απαγορέυεται, μπορεί να ξεκινήσετε καταστροφική πυρκαγιά. Προσπαθήστε να ζεσταθείτε απλά περπατώντας πιο γρήγορα!
  • Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια πεζοπορίας δεν κάνει καλό ούτε εσάς ούτε και στον κίνδυνο πυρκαϊάς!
  • Οι ντόπιοι δεν είναι τουριστική ατραξιόν! Εάν θέλετε να τους φωτογραφίσετε ζητήστε το ευγενικά! Το πιθανότερο είναι πως θα σας χαμογελάσουν!
  • Εάν συναντήσετε κάποια πόρτα που να κόβει το μονοπάτι, περάστε ελεύθερα. Αφήστε την όπως τη βρήκατε, είτε ανοικτή είτε κλειστή.
  • Παρακαλούμε να περπατάτε μόνο σε μονοπάτια. Κάποιος λόγος πρέπει να υπάρχει που για τόσους αιώνες οι άνθρωποι επέλεξαν να περπατούν σε αυτά και όχι αλλού!

Πεζοπορικοί χάρτες της Ύδρας, με όλα τα μονοπάτια, πωλούνται σε διάφορα σημεία του νησιού.

Προειδοποίηση: Περπατάτε προσεχτικά! Περπατάτε με δική σας ευθύνη!